MeetUp – Erazmus za mlade preduzetnike

  by    0   0

Timočki Omladinski Centar i Prostor za POMAK u saradnji sa Razvojnim biznis centrom iz Kragujevca organizovaće u četvrtak 31. oktobra 2019. godine MeetUp na temu Erazmus za mlade preduzetnike. Ideja ovog događaja je da približi mladima prilike i mogućnosti koje im pruža ovaj program. MeetUp će biti organizovan u Prostoru za POMAK, sa početkom u 12h.

Ove godine program slavi 10 godina postojanja, a do sada je na programu realizovano 7000 razmena.

Evropski program razmene preduzetnike – Erasmus za mlade preduzetnike Erasmus za mlade preduzetnike ( Erasmus for Young Entrepreneurs ) je program međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa. Program je iniciran još 2009. godine od strane Evropske unije. Sprovodi na teritoriji zemalja učesnica, i to: 28 zemalja EU, Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Islanda, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Kosova* 1 , Turske i Ukrajine.

Kao i do sada učešće je besplatno, ali zbog ograničenog broja mesta neophodno je da rezervišete svoje mesto popunjavanjem kratkog prijavnog formulara.

Razmena iskustva dešava se tokom boravka novog/potencijalnog preduzetnika (u daljem tekstu gost) kod domaćina, iskusnog preduzetnika (u daljem tekstu domaćin), koji mu pomaže da stekne i razvije veštine potrebne za vođenje malog biznisa.

Tokom razmene, novom/potencijalnom preduzetniku obezbeđena je mesečna stipendija, koju obezbeđuje Evropska komisija. Iznos za svaku zemlju je fiksan i definisan pravilima programa.

Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine učestvuje u ovom sjajnom evropskom programu podrške preduzetništvu, kao kontakt tačka u Srbiji. Deo su evropskog konzorcijuma, sa još 7 organizacija, iz 7 zemalja Evrope, sa kojima partnerski sprovode projekat StartUp2, u okviru programa Erasmus za mlade preduzetnike.

Svi zainteresovani novi/potencijalni preduzetnici i domaćini, iskusni preduzetnici mogu se više informisati o programu tokom predstojećem MeetUp-a, a svojemesto mogu rezervisati na linku.

Koristi od programa za nove/potencijalne preduzetnike Novi/potencijalni preduzetnici imaju višestruke koristi od obuke na radnom mestu u nekom od malih ili srednjih preduzeća u Evropi, jer tokom razmene stiču, razvijaju i unapređuju ključne preduzetničke veštine, veštine upravljanja, komunikacije, lidrestva. Program na ovaj način olakšava uspešan početak biznisa početnicima ili ojačava njihovu novu kompaniju. Novi/potencijalni preduzetnici takođe mogu profitirati od pristupa novim tržištima, međunarodne saradnje ili potencijalnih mogućnosti saradnje sa biznis poslovnim partnerima iz inostranstva.

Evropski program razmene preduzetnika finansira  Evropska komisija  i sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica, uz pomoć lokalnih kontakt organizacija. Njihove aktivnosti koordinira na evropskom nivou  Kancelarija za podršku Programa .

1 ‘’Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem
Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“


Povezani članci

U četiri oka sa mladima iz Zaječara

Koliko si puta čuo/čula da se neko „zalaže za mir u svetu”? Da li si zapravo razumeo/la  šta to znači? Kako se ti zalažeš za mir? Da li smatraš da živimo u pravednom društvu? Da li je obrazovanje zaista besplatno? Ukoliko živimo u društvu mira, kako objašnjavamo veliku stopu nasilja nad različitim društvenim grupama? Koliko […]

Opširnije...

Info sesija o programu Aktivne zajednice i u Zaječaru

Trag fondacija organizovaće u Zaječaru, 12. novembra 2019. godine Info sesiju povodom aktivnog konkursa Aktivne zajednice. Info sesija će biti održana u Prostoru za POMAK, Generala Gambete 44/8, a početak Info sesije zakazan je za 12 časova. Trag fondacija već 20 godina sprovodi program Aktivne zajednice, u okviru kojeg je do danas podržano 630 inicijativa […]

Opširnije...

Saznaj i razaznaj trening iz oblasti medijske pismenosti u Zaječaru

Program „Saznaj i razaznaj” obučava građane modernim veštinama medijske i informacione pismenosti.  Učestvovanjem u treningu stičete veštine potrebne za identifikovanje manipulacije, razlikovanje dezinformacija od činjenica i da na odgovoran način delite sadržaj.  „Saznaj i razaznaj” program ne podučava tome koje medije treba koristiti – podučava kako delotvorno pristupati informacijama.

Opširnije...

2. realni susreti s poslodavcima

Nakon prvih uspešno organizovanih Realnih susreta sa poslodavcima Timočki omladinski centar i Prostor za POMAK organizuju 2. Realne susrete sa poslodavcima. Prijavite se  i dođite da vidite da prvi razgovor za posao ne mora biti jako stresan i iskoristite priliku da pitate HR stručnjake poznatih firmi koje posluju u Zaječaru. Ovog puta svoj prvi razgovor […]

Opširnije...

Treća POMAK konferencija o frilensingu, omladinskom preduzetništvu i startUp-ima

Treću godinu zaredom, Timočki Omladinski Centar na godišnjicu otvaranja Prostora za POMAK, 25. oktobra 2019. godine, organizovaće POMAK konferenciju o frilensingu, startUp- ima, omladinskom preduzetništvu i radu putem Interneta. Sa željom da Prostor za POMAK postane centar znanja i inovacija u Timočkoj krajini, TOC je pre tri godine počeo sa realizacijom POMAK konferencije, sa idejom […]

Opširnije...

Komentarisanje je zatvoreno.

Nazad na vrh