POMAK imao priliku za umrežavanje na najvećoj konferenciji o kovorkingu

  by    0   0

Protekle nedelje, od 14. do 16. novembra 2018. godine, u inspirišućem B. Amsterdam prostoru održana je “Coworking Europe” konferencija na kojoj je svog predstavnika imao i Prostor za POMAK.

Na početku konferencije mogli smo da vidimo nalaze Deskmag’s 2018 Global Coworking Survey. Zanimljiva je procena da svaki stanar prostora za zajedničko delovanje van njega (npr. u pekarama i prodavnicama u komšikuku) dnevno potroši oko 10€, što je složićete se dobar doprinos lokalnoj ekonomiji. A zanimljivo je i predviđanje da se u narednih 5 godina očekuje rast kovorking prostora od 25%, a da je sve više ovakvih prostora u manjim gradovima kao što je naš.

Frilenseri su najčešće stanari kovorking prostora, pa pojedine sesije bile posvećene upravo njima tj. kako da zajedno sa kovorking prostorima rastu i umrežavaju.

Trendovi u razvoju kovorking prostora su korišćenje blokchain tehnologije, co-living koncept u ruralnim sredinama, saradnja hub-ova sa kompanijama, specijalizacija prostora ne samo za IT delatnosti…

Osim lokalnog ekonomskog razvoja i tržišta nekretnina kojima doprinose kovorking prostori, razgovaralo se i o važnosti socijalne komponente, odnosno razvoja zajednice, kako svakodnevnom promocijom dopreti do novih članova i omogućiti im nova znanja i veštine.

Interesantno je bilo čuti da i menadžeri mnogih uspešnijih kovorking prostora širom sveta imaju isti problem – da objasne šta je zapravo kovorking, kako bi oni kojima je ta usluga potrebna i korisna znale da takva usluga postoji. Da su ovi prostori mnogo više od rentiranja stolova i sala za sastanke, jer dok deliš prostor za rad sa drugima, stvaraš nova poznanstva, deliš i dobijaš nove ideje, kao i podršku.

Tako su i učesnici konferencije bili voljni da dele svoja iskustva i prakse koja će zasigurno biti implementirana u aktivnosti kovorking prostora i projetne cikluse udruženja u Srbiji koji se bave podrškom frilenserima.

Delegacija iz Srbije bila je najbrojnija na konfrerenciji, a neke kolege su se i osmelile da iskoriste “unconference” metod i moderiraju pojedine sesije.

Prateći deo konferencije činio je i sajam na kome smo se sastali sa brojnim kompanijama koje se bave podrškom kovorking prosotrima, od specijalnog softvera za upravljanje prostorom i kontrole štampanja, preko mobilnih zona za telefoniranje, sistema zaštite do edukativnih i mentorskih mogućnosti za dalji rast i razvoj.

Preko 15 kovorking prosotora u Amsterdamu otvorilo je svoja vrata kolegama koje su tih dana bili učesnici konferencije, tako smo mi posetili Meet Berlage.

Učešće predstavnika kovorking zajednice Srbije na konferenciji Co-working Europe omogućio je tim projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).


Povezani članci

POMAK meetUp – Profesionalni gaming prednosti i mane

Pred nama je još jedan meetUp. U Prostoru za POMAK biće organizovano predavanje na temu profesionalnog gejminga u sredu 31. jula 2019. godine u 18 časova. Na ovu temu razgovaraćemo sa našim sugrađaninom Pavlom Veljkovićem. O temi: Profesionalni gaming je trend koji se rapidno siri u svetu.Pozivamo sve ljude koji se bave amaterski ili su […]

Opširnije...

Francuski filmski karavan u Zaječaru

Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Prostorom za POMAK organizovaće Francuski filmski karavan u Zaječaru u periodu od 15. do 18. jula. Francuski filmski karavan se održava u više od četrdeset gradova u Srbiji, a Francuski institut sa ponosom ističe da će nam kompanija Mlekoprodukt biti partner u 2019. godini. Ovaj put predstavićemo vam […]

Opširnije...

Predavanje u Prostoru za POMAK – Kako prepoznati potrebe kupca i unaprediti poslovanje?

Iako je pet puta skuplje pridobiti novog kupca nego zadržati starog, prosečan biznis u toku godine izgubi više od 70% postojecih mušterija. Dvočasovna interaktivna radionica ponudiće odgovore na pitanja zašto kupci odlaze i kako ih zadržati, ali i privući nove. O Predavanju Nekada se kvalitetan odnos sa kupcima ostvarivao kroz repetitivnu kupovinu na istom mestu, […]

Opširnije...

Cleantech meetup — Kako do novca za razvoj „zelenog” startapa u Srbij?

U četvrtak, 13. juna, od 17:30 časova u Prostoru za POMAK biće održan meetup na kojem će govoriti Miloš Ranić i Nemanja Milović. Tema meetupa će biti predstavljanje mogućnosti za dobijanje sredstava u oblasti čistih tehnologija i iskustvo kragujevačkog startapa Freon Frog.

Opširnije...

OPENS resurs kafe dolazi u Zaječar – Forum kreativna Evropa

Šta je uopšte Resurs kafe? Resurs kafe je događaj na kome ćemo ugostiti do 25 ljudi iz civilnog sektora, koji će u neformalnoj atmosferi imati priliku da pričaju, dele iskustva i uče jedni od drugih. Ovaj događaj namenjen je pre svega omladinskim organizacijama i organizacijama koje rade sa mladima, ali i drugim zainteresovanim stranama. Opens […]

Opširnije...

Komentarisanje je zatvoreno.

Nazad na vrh