POMAK imao priliku za umrežavanje na najvećoj konferenciji o kovorkingu

  by    0   0

Protekle nedelje, od 14. do 16. novembra 2018. godine, u inspirišućem B. Amsterdam prostoru održana je “Coworking Europe” konferencija na kojoj je svog predstavnika imao i Prostor za POMAK.

Na početku konferencije mogli smo da vidimo nalaze Deskmag’s 2018 Global Coworking Survey. Zanimljiva je procena da svaki stanar prostora za zajedničko delovanje van njega (npr. u pekarama i prodavnicama u komšikuku) dnevno potroši oko 10€, što je složićete se dobar doprinos lokalnoj ekonomiji. A zanimljivo je i predviđanje da se u narednih 5 godina očekuje rast kovorking prostora od 25%, a da je sve više ovakvih prostora u manjim gradovima kao što je naš.

Frilenseri su najčešće stanari kovorking prostora, pa pojedine sesije bile posvećene upravo njima tj. kako da zajedno sa kovorking prostorima rastu i umrežavaju.

Trendovi u razvoju kovorking prostora su korišćenje blokchain tehnologije, co-living koncept u ruralnim sredinama, saradnja hub-ova sa kompanijama, specijalizacija prostora ne samo za IT delatnosti…

Osim lokalnog ekonomskog razvoja i tržišta nekretnina kojima doprinose kovorking prostori, razgovaralo se i o važnosti socijalne komponente, odnosno razvoja zajednice, kako svakodnevnom promocijom dopreti do novih članova i omogućiti im nova znanja i veštine.

Interesantno je bilo čuti da i menadžeri mnogih uspešnijih kovorking prostora širom sveta imaju isti problem – da objasne šta je zapravo kovorking, kako bi oni kojima je ta usluga potrebna i korisna znale da takva usluga postoji. Da su ovi prostori mnogo više od rentiranja stolova i sala za sastanke, jer dok deliš prostor za rad sa drugima, stvaraš nova poznanstva, deliš i dobijaš nove ideje, kao i podršku.

Tako su i učesnici konferencije bili voljni da dele svoja iskustva i prakse koja će zasigurno biti implementirana u aktivnosti kovorking prostora i projetne cikluse udruženja u Srbiji koji se bave podrškom frilenserima.

Delegacija iz Srbije bila je najbrojnija na konfrerenciji, a neke kolege su se i osmelile da iskoriste “unconference” metod i moderiraju pojedine sesije.

Prateći deo konferencije činio je i sajam na kome smo se sastali sa brojnim kompanijama koje se bave podrškom kovorking prosotrima, od specijalnog softvera za upravljanje prostorom i kontrole štampanja, preko mobilnih zona za telefoniranje, sistema zaštite do edukativnih i mentorskih mogućnosti za dalji rast i razvoj.

Preko 15 kovorking prosotora u Amsterdamu otvorilo je svoja vrata kolegama koje su tih dana bili učesnici konferencije, tako smo mi posetili Meet Berlage.

Učešće predstavnika kovorking zajednice Srbije na konferenciji Co-working Europe omogućio je tim projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).


Povezani članci

Pokreni DOBAR Biznis u Zaječaru

Zainteresovani da pokrenete sopstveni biznis? Želite da znate šta je to društveno odgovorno preduzetništvo? Mi smo tu da ti pomognemo da ideju pretočiš u biznis plan kroz društveno odgovorno preeduzetništvo! 🙂 Pokreni DOBAR Biznis! predstavlja jednodnevni trening sastavljen od tri radionice na kom ćete steći osnovno znanje o ovoj temi i saznati više o Social […]

Opširnije...

Radionica – Javni nastup, kako da predstavite sebe

Komunikacija je možda jedan od najvažnijih segmenata u biznisu. Bilo da želite da prodate neki proizvod ili želite da predstavite nešto što radite, potreban vam je dobar javni nastup. Kako bi ono što želite da kažete došlo do vaše ciljne grupe, potrebno je definisati dobru poruku koju želite da prenesete, ali i da znate kako […]

Opširnije...

Dokumentarni film Obrazovanje za 4.0 revoluciju gostuje u Zaječaru

Roboti, automobili bez vozača, otključavanje vrata očima su naša realnost. Ove tehnologije već postoje i postaju sveprisutne širom sveta. Ako nismo spremni za ovu promenu u tehnologiji mi ćemo ostati bez dobrobiti i bogatstva koju će ona prouzrokovati. Međutim ako pripremimo svoju decu, ona će biti u prilici da upravljaju tehnologijom, a ne da tehnologija […]

Opširnije...

Promocija programa ERAZMUS za mlade preduzetnike u Zaječaru

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog okruga u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom, organizovaće info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“, koji će se održati u sredu, 6. marta 2019. godine sa početkom u 11.30 u Velikoj sali Regionalne privredne komore, ul. Nikole Pašića, 37 u Zaječaru.

Opširnije...

Cyber security radionica – Phishing

Pored MeetUp-ova na različite, a opet slične teme, počinjemo i sa realizacijom jednodnevnih radionica koje mogu pomoći u poslovanju mladim preduzetnicima i frilenserima koji rade putem Interneta. Prva u nizu radionica biće održana u subotu 23. Februara 2019. Godine u 17 časova u Prosotru za POMAK. Tema radionice je Cyber Security-a i kako se zaštiti […]

Opširnije...

Komentarisanje je zatvoreno.

Nazad na vrh